Mobil alkalmazások

Oktató:

Dr. Pintér Róbert 

Szabadkai Műszaki Szakfőiskola

Tantárgy rövid leírása

A tantárgy célja megtanítani a diákokat hogyan kell Java programozási nyelv segítségével mobil alkalmazásokat tervezni, megvalósítani, tesztelni és publikálni.   

A tantárgyban, a kötelező elméleti tananyag alkalmazása mellett, a diákoknak lehetőségük adódik arra, hogy saját ötleteiket is megvalósítsák egy projekt keretén belül.

A tananyag figyelemfelkeltő rövid ismertetése

A mobil telefonok és a tabletek hatalmas változást hoztak életünkbe. Mobil eszközeinket számtalan módon tudjuk használni munka vagy szórakozás terén. Az úgynevezett „okos” eszközökre, mint például a mobil telefonra, nem csak úgy kell tekinteni, mint kommunikációt megvalósító hardverre, hanem inkább, mint egy kompakt multimediális, akár állandó Internet hozzáféréssel rendelkező és sokféle szenzorral ellátott számítógépre. Egy ilyen rendszer megfelelő kihasználásához megfelelő szoftverre van szükség.

Az „okos” eszközök többségén a Google által támogatott Android operációs rendszer fut. Ebben a tantárgyban, Java programozási nyelv segítségével Android platformon futó alkalmazásokat, úgynevezett appokat valósítunk meg. A mobil alkalmazások iránti szükségletet a mobil technológiák hatalmas iramú fejlődése gerjeszti. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy a hardvergyártók éves szinte akár többször is előállnak egy új modellel, hanem arra is, hogy az Android operációs rendszert is évente módosítják és bővítik új képességekkel. Minden ilyen jellegű változás érinti az eszközön futó alkalmazásokat is, és szükségessé teszi azok lecserélését új verziókra. Ezért fontos, hogy a diák megismerje a mobil alkalmazások fejlesztésének egyik módját.

 

Elhelyezkedése a tantervben

A tantárgy a 4. szemeszterben hallgatják a diákok.

Annak ellenére, hogy megkövetel egy bizonyos tapasztalatot a Java programozási nyelv témakörben, nem függ más tantárgyaktól.

A tantárgy 5 kredit értékű.

Tantárgy által feldolgozott témakörök

Android Studio fejlesztői környezet. Objektum-orientált paradigma. Felhasználói felület (user interface) tervezése és kialakítása (activity, view és layout bemutatása). Alkalmazások életciklusa. Layoutmanagerek. Debug (hibakeresés). Fragmentek. Threads (szálak). AsyncTask. Kapcsolódás szerverhez (adata fel és letöltés). SQLite adatbázis kezelő. Szenzorok használata a helyzet-meghatározáshoz (Google Maps). Background services. Alkalmazás publikálása.

A kurzus követelményeket, a félévzárás, az értékelés módja

Az értékelési rendszer a következő elemekből áll:

  1. Kollokvium – félév során három kollokviumra kerül sor. Ezek egyenként legfeljebb 10 pontot érnek. Összesen 30 pont.
  2. Házi feladatok – félév során három, előre definiált feladatot kapnak a diákok. A feladatok egyenként 5 pontot érnek. Összesen 15 pont.
  3. Kis projekt – a félév során a diákok egy tetszőleges témájú alkalmazást fejlesztenek ki. A projekthez beadási határideje 10. hét. Ez a követelmény legfeljebb 20 pontot ér. A projekthez el kell készíteni a részletes tesztelési dokumentációt. Összesen 20 pont.
  4. Nagy Projekt – Ez maga a vizsga projekt. A téma önálló. Lehet új, de lehet a kis projekt folytatása is. A részletes tesztelési dokumentáció mellett szükséges elkészíteni az alkalmazás használati útmutatóját is. Összesen 35 pont.

A fentiekben felsorolt 1., 2. és 3. követelmény esetén nincs minimum pontszám az érvényességhez. Minden megszerzett pont számít, mert nincs lehetőség ismétlésre vagy javításra.

A nagy projekt esetén van lehetőség javításra, de minden újra próbálkozás 4 pont levonásával jár. A nagy projekt javításra szorul például, ha nem indul el, összeomlik használat közben, vagy az alkalmazás funkciói nem működnek vagy nem működnek helyesen stb.

 

 

A félév során összegyűjtött pontokat a nagy projekt pontjaival összegezve a következő képen alakul ki az osztályzat:

Elért pontok

Szerbiai osztályzat rendszer

alsó érték

felső érték

 

94

100

10

84

94

9

75

84

8

65

74

7

55

64

6

0

54

5 - elégtelen

 

 

 

EKIK Honlap
Óbudai Egyetem Honlap

2014 szeptember 1-je óta az oldal látogatóinak száma: